Alergie to najczęstsza choroba przewlekła w Europie
Jak szacuje Światowa Organizacja Alergii, nawet 40% osób na świecie może cierpieć na alergię. W samej Europie przewlekłe choroby alergiczne dotyczą ponad 150 milionów osób. To więcej niż liczba wszystkich mieszkańców największego państwa świata – Rosji. Alergia stała się w ten sposób najczęstszą chorobą przewlekłą na naszym kontynencie.
Częstotliwość występowania problemu gwałtownie wzrosła w ciągu ostatnich 50 lat, a przyszłość również nie jawi się optymistycznie– specjaliści przewidują, że liczba osób z alergią dalej będzie się zwiększać i do 2025 roku to schorzenie będzie już występować u co 2. Europejczyka.
Przełom kwietnia i maja na całym świecie poświęcony jest alergii
- maja obchodzony jest jako Światowy Dzień Alergii i Astmy. Wcześniej, między 22. a 28. kwietnia, przypada Światowy Tydzień Alergii. Światowa Organizacja Alergii (World Allergy Organization – WAO), jego główny organizator, w tym roku w centrum tego wydarzenia umieściła atopowe zapalenie skóry – AZS. To najczęstsze przewlekłe schorzenie zapalne skóry, charakteryzujące się jej suchością i swędzeniem. Dotyka ludzi w każdym wieku, jednak największą grupę chorych stanowią niemowlęta i dzieci do 5. roku życia. Nawet 1 na 7 dzieci może zmagać się z tym problemem, podczas gdy w całej populacji AZS dotyka tylko 2-5% osób.
Od czego zależy ryzyko wystąpienia alergii?
Istnieje wiele czynników, które mogą zwiększać prawdopodobieństwo pojawiania się alergii u dziecka. Warto zapoznać się z nimi jeszcze przed narodzinami maleństwa, tak by jak najwcześniej zacząć je chronić.
1. Alergię można dziedziczyć
Alergię można mieć w genach. 7 razy większe ryzyko wystąpienia alergii na orzeszki ziemne mają dzieci, których rodzice lub rodzeństwo borykają się z tym problemem. Maluchy, w których najbliższej rodzinie alergia nie występuje, mają około 5-15% ryzyka rozwoju jakiejkolwiek alergii. U tych, których oboje rodzice cierpią na ten sam typ alergii, prawdopodobieństwo to rośnie nawet do 80%
2. Mężczyźni mają gorzej
Mężczyźni charakteryzują się nawet o 87% większym ryzykiem alergii pokarmowej niż kobiety. Różnica między płciami może być nawet większa w najmłodszych grupach wiekowych – alergia na orzeszki ziemne poniżej 4. roku życia występuje aż do 5 razy częściej u chłopców niż dziewczynek.
3. Bakterie nie zawsze są złe
Jedną z przyczyn rosnącej częstości chorób alergicznych może być zbyt ograniczony kontakt dzieci z drobnoustrojami, m.in. na skutek nadmiernej higieny. Jego przyczyną może być także poród metodą cesarskiego cięcia, który utrudnia zasiedlenie jelit niemowlęcia przez korzystne bakterie.
4. Jedzenie ma znaczenie
- Wyłączne karmienie piersią przez minimum 4 pierwsze miesiące życia dziecka może zmniejszać u niego ryzyko wystąpienia alergii.
- Po zakończeniu karmienia piersią wielu ekspertów zaleca stosowanie u dzieci z grupy ryzyka alergii specjalnych mlek modyfikowanych zawierających białko hydrolizowane, czyli pocięte na krótsze fragmenty (oznaczenie H.A.).
- Istotny jest również czas wprowadzenia pokarmów uzupełniających – rozpoczęcie rozszerzania diety po 6. miesiącu może być czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia alergii.
- Ważna jest także jakość diety. Warto zwrócić uwagę, na odpowiednie spożycie witaminy A, C, cynku oraz owoców i warzyw.
5. Najlepiej urodzić się wiosną lub latem
Dzieci, które przyszły na świat wiosną lub latem rzadziej wykazują objawy alergii pokarmowej we wczesnym dzieciństwie. Może to wynikać z faktu, że są one w większej mierze wystawione na słońce, które pozwala na produkcję w skórze witaminy D. Niedobór tego składnika może zwiększać prawdopodobieństwo alergii u dziecka.
Nigdy nie jest za wcześnie, by zapobiegać alergii u maluszka.
NAN OPTIPRO® H.A. 2 to mleko następne dla niemowląt, które nie są już karmione piersią. Stworzone zostało z myślą o dzieciach z grupy ryzyka alergii, np. tych, których rodzice lub rodzeństwo ciepią na to schorzenie. Zawiera hydrolizowane białko OPTIPRO® uzyskane dzięki unikalnej, opatentowanej technologii Nestlé. W skład NAN OPTIPRO® H.A. 2 wchodzą także inne składniki ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka – witaminy A*, C*, D*, cynk* oraz aktywne kultury bakterii Bifidobacterium lactis, takie jak w mleku mamy.
* zawartość zgodnie z przepisami prawa
Źródła:
- Pawankar R, C. G. (2013). The WAO White Book on Allergy (Update 2013)
- WAO: Increasing Awareness of Atopic Dermatitis Is the Focus of World Allergy Week 2018 dostęp: http://www.worldallergy.org/UserFiles/file/WorldAllergyWeek2018-WAOGeneralAnnouncement.pdf
- EAACI (2016): Tackling the allergy crisis in Europe - Concerted policy action needed.
- Lack G.: Update on risk factors for food allergy. Journal of Allergy and Clinical Immunology, Volume 129 , Issue 5 , 1187 – 1197
- Ezendam J., van Loveren H.: Risk factors for food allergy. National Institute for Public Health and the Enviroment. Ministry of Health, Welfare and Sport. RIVM Report 340007001/2010
- Pałgan K., Bartuzi Z.: Czynniki genetyczne i środowiskowe w rozwoju alergii na pokarmy. Postepy Hig Med Dosw (online), 2012; 66: 385-391
Ważne informacje dla matek:
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowlęcia, gdyż mleko matki zapewnia idealnie zbilansowaną dietę, chroni przed chorobami oraz dostarcza wielu innych korzyści, zarówno dla dziecka, jak i mamy. Przed podjęciem decyzji dotyczącej karmienia malucha porozmawiaj z lekarzem lub położną. Wskazówki specjalistów pomogą Ci odpowiednio przygotować się do karmienia piersią oraz utrzymać laktację. Jeśli zdecydujesz się karmić piersią, zadbaj, by Twoja dieta była zdrowa i prawidłowo zbilansowana. Mleko modyfikowane zostało stworzone by zastąpić mleko matki w sytuacji, kiedy zdecyduje ona o zaprzestaniu karmienia piersią, bądź z jakichś przyczyn karmienie piersią nie jest możliwe. Pamiętaj, że decyzja o zaprzestaniu karmienia piersią lub wprowadzeniu częściowego dokarmiania butelką ograniczy ilość wytwarzanego pokarmu. Jeśli z jakichkolwiek powodów zdecydujesz o zaprzestaniu karmienia piersią, pamiętaj, że taką decyzję trudno odwrócić. Zanim zaczniesz używać mleko modyfikowane, pomyśl o konsekwencjach socjalnych i finansowych. Przez wzgląd na zdrowie swojego dziecka, zawsze przestrzegaj zamieszczonych na etykiecie wskazówek producenta dotyczących przygotowania, podawania i przechowywania mleka modyfikowanego.